Lees meer over de belangrijkste veranderingen in de regelingen van het NPO-fonds m.i.v. 1 januari 2025 op een rij. 

Documentaire – video
Het NPO-fondsbudget voor de one-off documentaire is in 2024 dusdanig overvraagd dat we deze regeling na drie rondes (van de zeven) noodgedwongen hebben moeten sluiten.
Dit heeft veel impact gehad op omroepen, producenten en makers. Om een herhaling van deze situatie te voorkomen hebben wij besloten om onze werkwijze m.b.t. de one-off documentaire voor 2025 aan te passen. Ook is er sprake van enkele andere wijzigingen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

De belangrijkste aanpassingen bij documentaire – video zijn:

1)      Spreiding van kansen door het hele jaar heen
Het jaarbudget voor de one-off documentaire wordt verdeeld over zeven rondes, waarbij er in elke ronde sprake is van een budgetplafond.

2)      Prioritering aanbrengen bij overvraging
Als er in een ronde meer voorstellen positief door de commissie worden beoordeeld dan er budget beschikbaar is, zal de commissie een rangorde in de beoordelingen aanbrengen.
Dit gebeurt met een puntentelling. Zie ook: stroomschema prioritering.

3)      Vereenvoudiging verdeelsleutel NPO-fonds/NPO
De verdeling tussen de bijdragen uit NPO-fondsbudget en OCW-budget voor documentaires wordt versimpeld. Nu is er (bij productie) nog sprake van een staffel. Dat verandert in een vaste OCW-bijdrage, aangevuld met NPO-fondsbudget. Dit geldt zowel voor productie one-off documentaire als voor productie documentaireserie.

4)      Weinig gebruikte documentaireregelingen komen te vervallen
De volgende regelingen komen te vervallen:

  • regeling voor korte documentaire
  • regeling cross-over
  • regeling webdocserie
  • regeling concept documentaireseries (pré-ontwikkeling voor series kan met ingang van 2025 worden aangevraagd bij het genreteam documentaire NPO)
  • regeling concept jeugddocumentaireseries (pré-ontwikkeling voor series kan met ingang van 2025 worden aangevraagd bij het contentteam jeugd)

Het hierdoor vrijgekomen budget komt ten goede aan de regeling voor one-off documentaire.

5)      Aparte regeling voor publieksbereik komt te vervallen
Het is per 1 januari 2025 niet langer mogelijk om een aparte aanvraag voor publieksbereik in te dienen. Het plan en het budget voor publieksbereik kunnen voortaan opgenomen worden in de productieaanvraag en de bijbehorende begroting, binnen het bij het NPO-fonds maximaal aan te vragen bedrag voor productie.

Fictie – video
Bij fictie – video worden per 1 januari 2025 drie regelingen afgeschaft:

  1. concept volwassenen
  2. concept jeugd
  3. webdramaserie

Pré-ontwikkeling kan met ingang van 2025 door de omroepen rechtstreeks bij het genreteam fictie en het contentteam jeugd worden aangevraagd. Het budget dat door het afschaffen van deze regelingen vrijkomt, komt ten goede aan de productieregelingen fictie voor volwassenen en jeugd.

NPO-fonds algemeen – opheffen anonimiteit commissieleden
Een andere belangrijke verandering per 1 januari 2025 betreft het opheffen van de anonimiteit van de commissieleden van het NPO-fonds. Dit is een afspraak die de NPO n.a.v. de integratie en evaluatie van het NPO-fonds in het kader van transparantie heeft gemaakt met de omroepen en de sector. In de praktijk betekent dit het volgende:

  • In geval van een positief advies met toekenning kunnen de namen van commissieleden door de omroep in kwestie opgevraagd worden als er sprake is van een (plaatsings)besluit.
  • Na een plaatsingsbesluit van de raad van bestuur, waarin de NPO-fondstoekenning is opgenomen, kan de omroep het bijbehorende NPO-fondsadvies mét vermelding van de namen van de commissieleden opvragen bij het NPO-fonds.
  • Na een afwijzend besluit van de directeur Audio of Video ontvangt de omroep een brief waarin beide NPO-fondsadviezen mét vermelding van de namen van de commissieleden zijn bijgesloten.
  • Een afwijzend besluit volgt doorgaans op het moment dat er twee negatieve adviezen zijn afgegeven door de commissie, waarbij – in geval van documentaire video – een negatief advies ook het gevolg kan zijn van een te laag puntenaantal omdat er sprake is van uitputting van het NPO-fondsbudget.
  • Er volgt geen afwijzend besluit op het moment dat er een andere financieringsmogelijkheid gevonden wordt.

Wanneer de namen van commissieleden bekend zijn gemaakt is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat zij hierover rechtstreeks benaderd worden door de omroep, producent of maker. Indien er vragen zijn n.a.v. een besluit kan de omroep, producent of maker contact opnemen met de betreffende coördinator van het fonds. Zie ook: schema anonimiteit.

Bron: https://npo.nl/npofonds/nieuws/wat-verandert-er-in-2025

Wil je iets aan ons bestuur over de veranderingen kwijt? Mail ons dan op info@directorsguild.nl.

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is doordeweeks telefonisch bereikbaar op van 10.00 – 17.00 uur. Op woensdag zijn we gesloten.