Transparantieplicht
Op 7 juni 2022 is een bijzonder artikel (25ca) uit de Auteurswet in werking getreden, de zogenoemde transparantieplicht.
Deze transparantieplicht houdt in dat de partij aan wie jij als regisseur je rechten hebt overgedragen of gelicentieerd, vaak de producent, verplicht is om jou ten minste één keer per jaar te informeren over hoe jouw productie wordt ‘geëxploiteerd’ en welke inkomsten daarmee worden gegenereerd.
Exploitatie
Met ‘exploitatie’ wordt gedoeld op de manier waarop de productie wordt gebruikt, zoals bijvoorbeeld televisie-uitzending, bioscoopvertoning, online-gebruik of doorverkoop.
Licentie aan derden
Als een producent op zijn beurt de rechten dan weer aan een derde heeft gelicentieerd, zoals bijvoorbeeld aan een distributeur, dan rust (de transparantie)plicht ook op die derde om de informatie aan de producent en/of aan jou te geven. De informatie moet volgens de wet actueel, relevant en volledig zijn.
DDG-voorbeeldartikel voor in je contract met producent
Omdat dit vrij open normen zijn en de wet ook nog wat uitzonderingen op de verplichting beschrijft, is het verstandig om in je contract invulling aan de transparantieplicht geven. De DDG heeft daarvoor een voorbeeldartikel opgesteld, dat is te vinden achter de login op de website.
Informatieverzoek NPO
Bij de NPO kun je via een formulier rapportages opvragen van de exploitatiewijzen en inkomsten die zijn gekoppeld aan de programma’s waaraan je hebt meegewerkt, conform de transparantieverplichting van de Auteurswet. Meer informatie op de website van NPO.