Ketentafel AV
De Dutch Directors Guild is onderdeel van de Ketentafel AV. Samen met de andere partijen ontwikkelen we praktijkinstrumenten die werkvoorwaarden bij audiovisuele en filmproducties verbeteren. De DDG pleit hier ook voor betere honoraria en werkomstandigheden voor regisseurs.
“Regisseurs en scenaristen verdienen een betere vergoeding. De tijd die ze in een project steken moet realistischer worden begroot en in verhouding staan tot de werkzaamheden.”
– Maarten Treurniet, Algemeen Secretaris, Dutch Screenwriters & Directors
Wat is de Ketentafel Film AV?
De Ketentafel Film AV is een onderhandelingstraject over fair pay in de audiovisuele sector, dat wordt gevoerd bij Platform ACCT. Het ministerie van OCW steunt het initiatief en het is opgezet als overlegstructuur waar creatieve makers en opdrachtgevers tot afspraken over eerlijke arbeidsvoorwaarden komen.
Wat is het doel van de Ketentafel AV?
Het doel van de Ketentafel is het ontwikkelen van praktijkinstrumenten die werkvoorwaarden en werkomstandigheden bij audiovisuele en filmproducties verbeteren.
Wie zijn de samenwerkingspartners?
DAFF, Filmfonds, NAPA, NCP, Kunstenbond Crew belangen, FNV Media & Cultuur, Fijn Weekend, NPO, DDG, DPA, Auteursbond, NCE, NCS, VCA, ACM, PNN, ACT, NAA.
Ketentafel Digitale Cultuur
Naast de Ketentafel AV bestaat er sinds mei 2023 ook een Ketentafel Digitale Cultuur, waar de DDG de digitale makers vertegenwoordigt.
Wat zijn de tussentijdse uitkomsten?
Eind 2023 zijn er vanuit de Ketentafel Film/AV vier voorstellen voor fair pay gecommuniceerd naar filmmakers waar zij hun feedback op konden geven. Hieronder vind je de voorstellen, deze zijn dus nog niet definitief en de terugkoppeling door fairPACCT en de Ketentafel op basis van de binnengekomen reacties zal begin 2024 plaatsvinden.
- Begrippenkader AV-sector
Een lijst met 300 algemene en juridische begrippen met een neutrale omschrijving zodat opdrachtgevers en opdrachtnemers over hetzelfde praten tijdens onderhandelingen. - Leidraad Veilig en Gezond werken AV-sector
Hierin staan uitgangspunten om de fysieke en psychosociale veiligheid te waarborgen tijdens het maken van audiovisuele producties (o.a. werk- en rusttijden). - Opdracht Kompas
Bureau Berenschot ontwikkelde een Opdracht Kompas waarmee je de combinatie van taken en werkzaamheden kunt indelen, en de zwaarte van een functie inzichtelijk kunt maken. (Is nu nog een Excel, dit wordt later een digitale tool.) - ZZP-Starttarieven richtlijn
Bureau Berenschot heeft aan de hand van de Opdracht Kompas loondienstvergoedingen vertaald naar mogelijke minimum zzp-tarieven per functiezwaarte, met als startpunt twee cao’s uit de cultuursector.
In april 2024 is de 1e officiële versie van de Leidraad Veilig en Gezond werken AV-sector gepubliceerd.
Hou onze site in de gaten voor updates over de uitkomsten!
De Dutch Directors Guild is onderdeel van de Ketentafel AV. Samen met de andere partijen ontwikkelen we praktijkinstrumenten die werkvoorwaarden bij audiovisuele en filmproducties verbeteren. De DDG pleit hier ook voor betere honoraria en werkomstandigheden voor regisseurs. Lees meer
Op woensdag 1 februari was staatssecretaris Uslu van cultuur te gast bij de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie. Deze steunen de initiatieven van de staatssecretaris om de arbeidsmarkt in de sector te herstellen en de positie van de maker te versterken. Lees meer