Jaarcijfers Mores: Meer vraag naar ondersteuning en advies in 2024
Maandag 7 april, 2025
Mores is het steun- en adviespunt grensoverschrijdend gedrag voor de gehele culturele, creatieve en mediasector. De urgentie om grensoverschrijdend gedrag in deze sector tegen te gaan is nog altijd hoog. Uit het jaarverslag 2024 blijkt dat een stijgend aantal mensen en organisaties naar Mores uitreikt.
De DDG is aangesloten bij Mores. Regisseurs die te maken krijgen met ongepast gedrag, iets zien of horen op de werkvloer, of meldingen krijgen over hun set, kunnen zelf terecht bij Mores, of hiernaar doorverwijzen. Je vindt de actuele contactgegevens van vertrouwenspersonen op de site van Mores.
Cijfers 2024
In 2024 hebben 294 mensen contact opgenomen met de onafhankelijke vertrouwenspersonen van Mores. Dat is een stijging van bijna 50% ten opzichte van 2023 (200 mensen). De vertrouwens-personen hebben 234 mensen bijgestaan die grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren of daarvan getuige waren. Sinds 2024 kunnen ook mensen die vanuit hun functie willen sparren over een situatie met mogelijk grensoverschrijdend gedrag of die daarvan beschuldigd worden contact opnemen met een vertrouwenspersoon van Mores. Van deze mogelijkheid hebben 60 mensen in het afgelopen jaar gebruik gemaakt.
Naast het vangnet van vertrouwenspersonen, heeft het bureau van Mores in 2024 een adviespunt ingericht. In 2024 zijn 93 organisaties op weg geholpen met kortdurend advies over preventieve maatregelen en het opstellen van beleid voor een psychologisch en sociaal veilige werkomgeving. Met het evenement ‘Van signaal tot herstel’, drie webinars en presentaties op verschillende congressen droeg Mores vorig jaar bij aan kennisdeling op het gebied van sociale veiligheid.
Mores heeft de website vernieuwd zodat deze aansluit bij de ontwikkeling tot steun- én adviespunt. Mensen kunnen via mores.nl nu direct contact opnemen met de vertrouwenspersonen, de website biedt organisatieadvies over preventie en beleid en verwijst naar relevante informatie en organisaties.
Febe Deug, voorzitter bestuur Mores:
‘Mensen uit de culturele, creatieve en mediasector die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag zitten vaak in een kwetsbare positie. Daardoor kunnen ze dit niet altijd binnen de organisatie aankaarten. Het is dan ook goed dat mensen de weg naar de onafhankelijke vertrouwenspersonen van Mores weten te vinden. Tegelijkertijd moeten alle organisaties stappen zetten om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen en adequaat handelen als er toch een melding komt. Dat laatste gaat helaas nog vaak mis, er wordt te snel gehandeld of juist helemaal niet. Leidinggevenden, directies en toezichthouders kunnen bij Mores terecht om te sparren met een vertrouwenspersoon of advies te krijgen over preventie.’
Vangnet van vertrouwenspersonen
Mensen die contact opnemen met een vertrouwenspersoon van Mores vinden een luisterend oor en kunnen mogelijke vervolgstappen bespreken. De ondersteuning loopt uiteen van ‘je verhaal kunnen doen’, handvatten of begeleiding om in gesprek te komen met je eigen organisatie of opdrachtgever, tot aangifte doen en alles daartussen. Degene die contact opneemt houdt daarbij altijd zelf de regie.
De gevoerde gesprekken over grensoverschrijdend gedrag betreffen de volgende categorieën:
- Intimidatie: 50%
- Seksuele intimidatie: 20%
- Pesten: 13%
- Agressie/geweld: 10%
- Discriminatie: 7%
Het aantal mensen dat uitreikt naar steunpunt Mores zegt niet alles over hoe vaak grensover-schrijdend gedrag in de sector plaatsvindt. Mores biedt een vangnet van vertrouwenspersonen voor iedereen uit de sector die niet binnen de eigen organisatie terecht kan of wil. Er bestaat geen overzicht van de hele sector waarin alle meldingen bijgehouden worden.
Kennisdeling
In 2024 heeft Mores met drie webinars en een evenement bijgedragen aan kennisdeling in de sector. Tijdens het evenement ‘Van signaal tot herstel’ kwamen 160 mensen uit de sector samen om kennis op te doen van experts op het gebied van onderzoek en psychologische veiligheid en ervaringen uit de verschillende branches te delen. Ruim 120 deelnemers volgden onze drie webinars over de uitbreiding van Mores tot kennis en adviespunt, de risico’s op grensoverschrijdend gedrag en het omgaan met signalen.
Daarnaast was Mores te vinden op congressen en evenementen van de sector om voorlichting te geven over het voorkomen van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.
Vooruitblik 2025
De sector neemt steeds vaker initiatieven om zich te organiseren rond sociale veiligheid. Mores juicht deze ontwikkeling toe. Samen met koepelorganisaties en deze initiatieven ontwikkelen we in 2025 een campagne om het vertrouwenswerk van Mores verder onder de aandacht te brengen. Juist voor zzp’ers en ook de amateurkunsten waar nog weinig geregeld is, is dat hard nodig. Daarnaast zetten we dit jaar voluit in op verdere kennisdeling binnen de sector, uitwisseling met experts en het vergroten van de handelingsbekwaamheid van organisaties en professionals.
Febe Deug:
‘De cultuuromslag die nodig is voor een veilige werkomgeving in de sector vergt een lange adem. Vanuit Mores maken we ons hard voor een veilige werkomgeving voor iedereen en houden we het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag hoog op de agenda.’
Bron: Mores