De Ketentafel Film/AV Productie van fairPACCT heeft zes fair pay-praktijkinstrumenten ontwikkeld, mede met behulp van de onafhankelijke onderzoeksbureaus Social Finance Matters en Bureau Berenschot. Na een openbare consultatie dit najaar zijn de instrumenten tijdens de Ketentafelvergadering van 13 december 2024 afgerond. Op maandag 10 februari organiseert de DDG een ledenavond om e.e.a. toe te lichten. Zet het alvast in je agenda!

Het gaat om een Begrippenkader, een Leidraad veilig en gezond werken, een Matrix zzp-starttarieven, een Opdracht KompasTimesheets zzp-opdrachten en een Handleiding toepassing zzp-starttarieven. Deze praktijkinstrumenten zijn gericht op audiovisuele producties in de vorm van korte films, speelfilms, documentaires, animatiefilms, innovatieve mediaproducties en series.

Het is de bedoeling de instrumenten vanaf 1 januari 2025 sectorbreed toe te passen om eerlijke onderhandelingen en contractvorming tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers te waarborgen. De instrumenten dragen gezamenlijk bij aan kwalitatief betere onderhandelingen tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers, bevorderen een meer gelijkwaardig speelveld en versterken de professionalisering van de sector. Hiermee kan de film- en AV-sector voldoen aan de eis van de Rijksoverheid en de Rijkscultuurfondsen om zich vanaf diezelfde datum aan te sluiten bij een cao of, indien deze ontbreekt, een (aanpalende) honorariumrichtlijn.

Hieronder staan de praktijkinstrumenten voor de film- en AV-sector die vanaf 2025 te gebruiken zijn, inclusief links:

Begrippenkader AV-sector versie 2.0 december 2024

Het Begrippenkader geeft neutrale en eenduidige betekenissen of toelichtingen bij begrippen die veel worden gebruikt in onderhandelingen over (opdracht)overeenkomsten.

Leidraad veilig en gezond werken AV-sector versie 2.0 december 2024

De Leidraad biedt uitgangspunten voor het waarborgen van fysieke en psychosociale veiligheid van opdrachtnemers tijdens de ontwikkeling, preproductie, draaiperiode en postproductie in de film- en AV-sector.

Matrix zzp-starttarieven film- en AV-productie versie 1.0 december 2024

De Matrix geeft de zzp-starttarieven per uur (exclusief btw) aan, die bij onderhandelingen en contractvorming als ondergrens voor fair pay moeten worden beschouwd. Het betreft een handzame vertaling in tabellen van de benchmarkstudie door Bureau Berenschot, ‘Van loon naar zzp-starttarief’ (november 2023), inclusief de door hen berekende en geadviseerde starttarieven.

Opdracht Kompas film- en AV-productie versie 2.0 december 2024

Het Opdracht Kompas helpt bij het vaststellen van het zwaarteniveau van een specifieke opdracht. Het zwaarteniveau in het Opdracht Kompas is gekoppeld aan een zzp-starttarief in de Matrix.

Timesheets zzp-opdrachten film- en AV-productie december 2024

De Timesheets voor 13 departementen helpen opdrachtnemers in te schatten hoeveel tijd ze effectief aan hoofdwerkzaamheden, voorbereidende en afrondende werkzaamheden verwachten te besteden.

Handleiding toepassing zzp-starttarieven film- en AV-productie december 2024

De Handleiding legt uit hoe opdrachtnemers in zes stappen, tot een openingsbod kunnen komen voor de onderhandelingen over hun werkzaamheden binnen een productie. 

Blik op 2025: implementatie en verdere ontwikkeling

In 2025 ligt de focus naast het actueel houden op communicatie, implementatie en borging van het keten(tafel)overleg en de fair pay praktijkinstrumenten binnen de film- en AV-sector. Hiervoor wordt een projectplan uitgewerkt. Ook staan nog een aantal gesprekken over specifieke problematiek bij enkele departementen op de agenda. Daarnaast wordt in samenwerking met de Nederlandse Filmacademie een Gids Departementen Film- en AV-productie ontwikkeld. Deze gids biedt beknopte beschrijvingen van veelvoorkomende opdrachten bij het produceren van film- en AV-producties. Ook wordt onderzocht hoe een richtlijn voor annulering en het reserveren van tijd kan worden uitgewerkt. In 2025 worden tot slot ook de uitkomsten verwacht van de pilotstudie Fair Pay in de filmsector door PPMC Economisch Advies in opdracht van Kunsten ’92 in samenwerking met het Filmfonds die mogelijk voor de Ketentafel Film/AV productie aanleiding zijn bepaalde zaken op te pakken.

De Ketentafel Film/AV Productie blijft periodiek samenkomen, in principe met een lagere frequentie dan in de afgelopen 2,5 jaar. Ondersteund door fairPACCT neemt de voorzitter, samen met expertisegroepen samengesteld uit deelnemers aan de Ketentafel, het voortouw

De Ketentafel Film/AV productie

De Ketentafel Film/AV productie werkt sinds september 2022 binnen het programma fairPACCT van Platform ACCT aan de ontwikkeling van praktijkinstrumenten in het kader van de nadere uitwerking van de Fair Practice Code en de Intentieverklaring Audiovisuele Sector, onder leiding van onafhankelijk voorzitter Doreen Boonekamp.

Deelnemers aan de Ketentafel Film/AV productie zijn: Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), Nederlandse Content Producenten (NCP), Nederlandse Publieke Omroep (NPO), College van Omroepen (CvO), Kunstenbond, FNV Media & Cultuur, FijnWeekend, Dutch Directors Guild (DDG), Dutch Production Association (DPA), Auteursbond, Netwerk Scenarioschrijvers, Nederlandse vereniging van Cinema-Editors (NCE), Netherlands Society of Cinematographers (NSC), Vereniging Constructief Audio (VCA), Art, Costume en Make-up & Hair professionals (ACM), Post supervisors Netwerk Nederland (PNN), ACT acteursbelangen (ACT) en de Nederlandse Agenten Associatie (NAA).

Voor meer informatie over de Ketentafels zie hier: https://fairpacct.nl/ketentafel-film-av/

Regisseer jij films of programma's die worden uitgezonden op televisie?

Meld je gratis aan bij auteursrechtenorganisatie VEVAM en ontvang vergoedingen voor je werken!

Sluit je aan bij VEVAM!

Contactgegevens

Dutch Directors Guild
De Lairessestraat 125 sous
1075 HH Amsterdam

kvk: 33298563
tel: +31 (0)6 836 72 215
e-mail: info@directorsguild.nl

Openingstijden:
Het DDG-bureau is doordeweeks telefonisch bereikbaar op van 10.00 – 17.00 uur. Op woensdag zijn we gesloten.