De Dutch Directors Guild is blij dat na jarenlange strijd samen met andere belangenorganisatie de wet Investeringsverplichting is aangenomen door de Tweede Kamer. De wet legt vast dat commerciële mediadiensten een verplichte 5% van hun omzet investeren in Nederlandse audiovisuele producties.
Teleurstelling
Wel is de DDG teleurgesteld dat het oorspronkelijke wetsvoorstel door de coalitiepartijen is uitgekleed en, ondanks onze pogingen om dit te veranderen, er uiteindelijk in plaats van 5%, slechts 2,5% naar films, documentaires en series zou kunnen gaan. Het invoeren van de Investeringsverplichting was juist bedoeld voor deze producties en verliest zo zijn slagkracht nu de andere helft ook naar andere (entertainment) producties mag gaan.
Jarenlange betrokkenheid
De DDG is al jaren betrokken bij het wetsvoorstel en riep afgelopen maart nog op om bij de kern van het wetsvoorstel van de Investeringsverplichting te blijven. Recent ondertekende de DDG ook een brief waarin we nogmaals uiteenzetten waarom de audiovisuele sector een goede Investeringsverplichting nodig heeft.
De positie van regisseurs
De DDG blijft strijden voor de positie van regisseurs, bijvoorbeeld bij de aankomende aanpassing van de Auteurswet, waarin een betere vergoeding voor vod-vergoedingen moet worden opgenomen.
Investeringsverplichting
- De investeringsverplichting is vastgesteld op 5%.
- Streamingdiensten worden verplicht minimaal 60% te investeren in producties van onafhankelijke producenten.
- Er mag geïnvesteerd worden in alle soorten producties en genres, behalve sport. Hiervan moet ten minste 50% ten goede komen aan films, documentaires en series.
- Het betreffende audiovisuele product moet aan twee van de volgende voorwaarden voldoen, waarbij criteria c en d niet gecombineerd mogen worden:
- a. het scenario moet voor minimaal 75% in het Nederlands of Fries zijn opgesteld
b. de hoofdpersonages moeten zich voor minimaal 75% in het Nederlands of Fries uitdrukken.
c. het scenario van een productie moet zijn gebaseerd op een literair werk dat origineel in het Nederlands of Fries is verschenen.
d. een productie moet als hoofdthema de Nederlandse cultuur, geschiedenis, maatschappij (in brede zin) of politiek hebben.
- De Tweede Kamer besloot ook dat alle producties bij moeten dragen aan Fair Pay. Zodra het wetsvoorstel door de Eerste Kamer is goedgekeurd, treedt de wet in werking.
Bron overzicht Investeringsverplichting: Nederlands Filmfonds
Wijzigingen en typefouten voorbehouden. Aan deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.